Tegningerne er kunstnerisk frihed

Igen og igen bliver Muhammed tegningerne hevet frem i debatten om ytringsfrihed. Nogle mener det er orden at vise tegningerne – andre ikke. Spørgsmålet er om der er en anden vej i debatten om ytringsfrihed og tegningerne, istedet for den sort-hvide. Her er ihvertfald min tilgang.

Jeg opfatter tegninger som kunstneriske værker. Kunsten kan mange ting, både provokere,  sige ting med et glimt i øjet og vække latter, give dybe tanker eller skabe begejstring.  Det er alle typer for kunst som kan dette.

Kunstnerne kan også have forskellige tilgange til deres værker, og have dagsordner som  som ingen andre kender. Man skal ikke have beskæftiget sig meget med kunst, uden man ved at et værk kan fortolkes anderledes eller helt modsat af hvad kunstneren gør. Her kan kunstneren enten hygge sig med sin egen hemmeligheden, eller fortælle om meningen for at se reaktionen fra beskuerene.

Da jeg så Kurt Westergaards tegninger af Profeten Muhammed første gang, og det var da Jyllands Posten bragte dem i sin tid,var jeg meget imponeret over tegningernes udførelse, og at det måtte komme fra en person som både havde stor kunstnerisk sans med et glimt i øjet. Jeg har det stadig på samme måde med Kurt Westergaards tegninger. Jeg tænker om tegningen af profeten med en bombe i turbanen, ikke kunne vendes og forstås som Proften med en bombe af kærlighed?

Tegningerne i det franske satiremagasin Charlie Hebdo er også raffineret i deres udformning. Selvfølgelig betyder teksten noget, men når man som mig stort set ikke fatter et ord fransk, giver tegningerne alene i deres udformning en god beskrivelse og sætter gang i fantasien. Det er virkelige mennesker med en stor kreativitet og talent som har begået disse tegninger.

Som jeg er imponeret over Kurt Westergaards og Charlie Hebdo´s penne er jeg på måde imponeret over Lars Vilks tegning. Den har efter min opfattelse ingen form for kunstnerisk værdi. Om den er tegnet udelukkede for at skabe rav i gaden ved jeg ikke.

Selvom jeg ikke finder nogen værdi i Lars Vilks`tegning er han i sin gode ret til at tegne den. Det er også helt urimelig han skal udsættes for attentater og dødstrusler.

Westergaards og Charlie Hebodo´s værker hører under en stor værdi af kunstneriske udfoldelse, og viser den kreative ytringsfrihed i nogle af de bedste former. At det er religion som der tager fat i gør ikke det ikke mindre. Religion vil og skal altid finde plads hos kunstner og satiriker. Derfor skal tegningerne bruges i de kontekster som kunsterne har sat dem ind i og tolkes og ses.

Der hvor jeg mener det går galt er når tegningerne bliver spændt for den politisk vogn, og entydig af politiker og meningsdanner bruges til at sende sort/hvide snævre budskaber. I de tilfælde går det smukke og det kreative af værkerne og dermed forvandles de til uskønne, skinger objekter som de ikke fortjener.